Stappenplan
Wij begrijpen dat een eigen huis bouwen voor veel mensen een groot project is. Je doet dat meestal maar één keer in je leven en dan wil je dat alles goed gaat. Het team van Houtloft neemt deze zorg uit handen. Het proces is gestroomlijnd en volgt een vast stappenplan. Lees hieronder over onze werkwijze van eerste schets tot oplevering.
STAP 1
Oriënterend gesprek
Het Houtloft proces begint met een eerste vrijblijvend (gratis) intake gesprek bij het architectenbureau Studio van Veen in Amsterdam. Dit gesprek is bedoeld om de haalbaarheid te onderzoeken. De wensen worden op een rijtje gezet en op basis daarvan wordt een eerste schetsontwerp gemaakt. De bouwer stelt daarna een globale kostenraming op. Dit geeft al in een vroeg stadium duidelijkheid over de mogelijkheden en de bouwkosten.
STAP 2
Houtloft ontwerp
Een Houtloft is een op maat ontworpen woning. Het schetsontwerp uit stap 1 wordt vertaald naar voorlopige ontwerptekeningen (VO). Hierbij spelen persoonlijke woonwensen en budget een belangrijke rol. Qua maatvoering en indeling is veel mogelijk. Bij deze stap is een eventueel vooroverleg met de gemeente en/of welstand inbegrepen. Tijdens deze fase zijn er verschillende overlegmomenten bij de architect, waarin alles wordt doorgenomen. Uiteindelijk resulteert dit in een definitief ontwerp (DO).
STAP 3
Vergunning en kwaliteitsborging
In stap 3 worden alle tekeningen en berekeningen gemaakt ten behoeve van een omgevingsvergunning, conform het besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en wettelijk vastgelegde normen. De architect zorgt er voor dat dit allemaal geregeld wordt. De doorlooptijd bij een gemeente bedraagt minimaal 8 weken. Sinds januari 2024 zijn de bouwregels veranderd en geldt de nieuwe omgevingswet. De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen: het ruimtelijk bouwen en het technisch bouwen. Ruimtelijk bouwen gaat over wat je op een bepaalde plek mag bouwen. Technisch bouwen gaat over of het bouwplan voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Het ruimtelijke deel wordt nog steeds door de gemeente afgehandeld. Het technische deel wordt nu door een externe kwaliteitsborger gecontroleerd. De kwaliteitsborger toetst de bouwplannen en legt dit vast in een rapport. Hij stelt een borginsplan en een keuringsplan op, voert op de bouwplaats een aantal inspecties uit en ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Na de gereedmelding kan de Houtloft in gebruik worden genomen. De kwaliteitsborger dient door de opdrachgever zelf te worden ingeschakeld en betaald. Op verzoek kunnen we je in contact brengen met een geschikte partij. De kwaliteitsborger werkt nauw samen met de architect en de bouwer.
STAP 4
Aanneemovereenkomst
Deze fase begint met het opstellen van een aanneemovereenkomst voor de realisering van een Houtloft. Dit is een overeenkomst tussen de opdrachtgever en de bouwer van Houtloft (Valleibouw). Al tijdens de doorlooptijd van de bouwvergunning (stap 3) zullen de eerste voorbereidingen voor stap 4 worden opgestart. In de aanneemovereenkomst worden alle afspraken vastgelegd. Tevens kunt u hierin terugvinden welke constructies, materialen, producten, installaties, kleuren, afwerkingen, et cetera zullen worden toegepast. Ook worden in deze fase alle productietekeningen gemaakt. Dit zijn de definitieve uitvoeringstekeningen, waarmee in de fabriek en op de bouwplaats wordt gewerkt.
STAP 5
Bouw
De bouwvoorbereiding start direct na het ondertekenen van de aanneemovereenkomst. De uitvoering gaat conform alle afspraken die zijn vastgelegd in de aanneemovereenkomst. In deze fase wordt tevens een bouwplanning gemaakt. Dit is een gedetailleerd tijdschema waarin alle bouwwerkzaamheden zijn terug te vinden, van start bouw tot en met oplevering. De gemiddelde bouwtijd van een casco opgeleverde Houtloft ligt rond de 1 á 2 maanden. Een compleet opgeleverde woning heeft een bouwtijd van 3 tot 4 maanden. Zowel de architect als de kwaliteitsborger zullen regelmatig op de bouw langskomen om er op toe te zien dat alles volgens afspraken wordt gebouwd.
STAP 6
Oplevering
Bij een compleet opgeleverde Houtloft worden twee oplevermomenten georganiseerd: een vooroplevering en een eindoplevering. De vooroplevering vindt een week voor de eindoplevering plaats. We lopen gezamenlijk door en om de woning, noteren eventuele punten die nog moeten worden gedaan of opgelost en spreken af binnen welke termijn dit zal gebeuren. De vooroplevering zorgt er voor dat de er tijdens eindoplevering meestal geen of weinig punten meer zijn die open staan. Dat maakt de eindoplevering ook tot een feestelijker moment. Bij een casco opgeleverde woning vindt alleen een eindoplevering plaats. De kwaliteitsborger is ook bij de oplevering aanwezig en stelt een eindrapportage op. Hij ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Na de gereedmelding kan de woning in gebruik worden genomen.
Kennismaken?
Leuk! Na het eerste gesprek met de architect ontvang je een schetsontwerp inclusief prijsindicatie. Als je daarna besluit om met ons verder te gaan, zorgen we dat alles tot in de puntjes wordt geregeld: van vergunning tot en met de oplevering. Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Vul het formulier in, of neem direct contact op met de architect Sander van Veen:
06-233 614 82